The St.-Tropez of Turkey
(Newyork Times nieuws)


"Dames en heren, welkom terug in St.-Tropez!' Op een schitterende dag in het zonnetje gezet door een DJ, explodeerde een geluidsfragment door de warme juli nacht, wat gejuich deed opstijgen vanaf de dansvloer in de open lucht van de volledig witte oceaanboulevard nachtclub.


Terwijl de sterren glinsterden en verlichte witte jachten in de verte dreven. Obers in witte overhemden met de woorden "Saint-Tropez" serveren cocktails met uitgestrekte armen, tussen de Philippe Starck-stoelen dansende V.I.P.'s, versierd met designerhorloges en onberispelijk bruin.

Aan de andere kant van de kamer liet een fotograaf een opeenvolging van flitsflitsen zien terwijl hij zakenmagnaten en fotomodellen vastlegde.

Gezien vanaf de doorzichtige oranje krukken aan de lange bar, leek het alsof er weer een klassieke St.-Tropez-sessie van nachtelijk feesten van beroemdheden begon met kenmerkende ijver en overdaad. Er was maar één probleem: het echte St.-Tropez lag ruim 1600 kilometer verderop. Dit was het kleine Turkse dorpje Turkbuku aan de noordkant van het schiereiland Bodrum.

Voor het Turkse publiek uit de bovenlaag van de club Bianca, was het verschil louter academisch. De eigenaar van de club, Emre Ergani, zat in een juwelierszaak op het terrein die ook dienst deed als kantoor, streelde zijn snor en verklaarde stoutmoedig dat de met champagne doordrenkte beroemdheden in de hotspot aan de Franse Rivièra een geestverwant was van Turkbuku, een vissersdorp waarvan traditionele trekkingenwaren onder meer rode mul en zeebrasem.

St.-Tropez is een plek voor mensen van A-plus kwaliteit, en dat geldt ook voor Turkbuku, zei hij, terwijl hij uitlegde dat de stad de laatste tijd van een pittoresk achterland aan het strand was gegroeid tot een tweede thuishaven en een feestterrein voor Turkse beroemdheden. Terwijl een vitrinekast met champagneglazen van $ 7.000 achter hem schitterde, voegde hij eraan toe dat internationale sterren nu ook lucht kregen van Turkbuku.

"Mensen die ik ken uit St.-Tropez kopen hier", zei meneer Ergani.

"Turkbuku neemt St.-Tropez over."

Op het eerste gezicht lijkt dit een schandalige claim voor dit gehucht dat verborgen ligt in de Egeïsche Zee, het water dat Homerus 'de wijnzwarte zee' noemde. Zelfs de meest wanhopige verslaafden aan kassaliteratuur en live rode loperreportages zouden de naam waarschijnlijk niet herkennen, die halverwege Timboektoe klinkt en redelijkerwijs beelden zou kunnen oproepen van een Turks antwoord op Mötley Crüe.

 

In tegenstelling tot het legendarische resort aan de Côte d'Azur, is de ongebruikelijke naam van Turkbuku geen vast onderdeel van Page Six en moet hij nog uit de tongen rollen van de in bikini geklede gastheren van "Wild On".
Matisse heeft er nooit geschilderd, Pink Floyd heeft er geen liedje voor genoemd, Sean Combs heeft er niet over gerapt en Pamela Anderson en Kid Rock kozen vorige maand het echte St.-Tropez voor hun huwelijk. U zult de ontsnappingen van Brigitte Bardot of Joan Collins niet verborgen vinden in de olijf- en citroenboomgaarden rond de groenbruine heuvels van de baai. Er is geen Turkbuku-merk van zonnebrandcrème of alcoholische drank.

Met andere woorden, volgens vele barometers van jetsetstatus is Turkbuku (ook wel Golturkbuku genoemd) nog steeds een flink eind verwijderd van St.-Tropez.

Maar die afstand kan snel kleiner worden.

Vraag meneer Ergani om de vetgedrukte namen op te sommen die Bianca de afgelopen jaren hebben bezocht en hij komt met een lijst die veel meer doet denken aan Zuid-Frankrijk dan aan de zuidelijke Egeïsche Zee: Ivana Trump. Parijs Hilton. Michaël Douglas. Prins Charles. De Japanse modemagnaat Kenzo Takada, zal hij je vertellen, 'woont hier praktisch'.Dit zijn ook niet de enige sterren die in de steeds glitterendere omgeving van Turkbuku neerstrijken, die zich nestelt in een groot aantal opzwepende strandclubs, boetiekhotels en aangemeerde megajachten. In de nooit aflatende zoektocht naar nieuwe zonovergoten toevluchtsoorden voorbij de goed begrensde mediterrane kusten, zijn een groot aantal wereldsterren van de directiekamer en de kassa begonnen dit hoekje van de Turkse kust uit te zetten. Sommigen, zoals de miljardair Jeffrey Steiner, de CEO van de Fairchild Corporation en een vaste waarde in de sociale scene van St.-Tropez, hebben paleisachtige spreads in de heuvels gekocht. Anderen, zoals Tom Hanks, zijn tijdens zeiltochten binnengevaren.

"Het voelt als een nachtclub op de oceaan", zegt André Balazs, eigenaar van het hotel Chateau Marmont in Los Angeles > en andere luxe accommodaties. Meneer Balazs, die ook al heel lang regelmatig in St.-Tropez komt, ontdekte Turkbuku afgelopen zomer tijdens een vakantie met Uma Thurman. Hij noemde de stad 'erg populair, erg druk, erg sociaal'.

In zekere zin heeft deze aantrekkelijk ruige regio van de Turkse kust - het schiereiland is een landschap van heuvels, plateaus, steile baaien en winderige stranden - al sinds de oudheid beroemdheden voortgebracht of verleid.